Yksintulleet alaikäiset Suomeen heinäkuussa: Onko kotikuntasi onnellisten vastaanottajien joukossa?

Ensimmäinen noin 25 alaikäisen turvapaikanhakijan erä saapuu Kreikasta Suomeen heinäkuun alussa. Tulijat ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia yksintulleita, ja Suomeen valitaan erityisesti niitä, joiden kotimaan olot ovat erityisen hankalat, kertoo Migri tänään.

Valtioneuvosto päätti 27.2.2020, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Ensimmäinen siirto oli suunniteltu kesäkuulle, mutta toimitusvaikeuksien takia uusi saapumiserä on perillä vasta heinäkuuksi, ja juhannus menikin meillä hyvin ilman uusia vahvistuksia. Kaikille ilman huoltajaa oleville alaikäisille etsitään sopivat edustajat, ja alaikäiset haastatellaan ennen siirtoa lapsen edun arvioimiseksi. Hallitus onkin antanut eduskunnalle lakiesityksen alaikäisyyden laajentamiseksi 21-vuodesta 25:een. Esitys on käsittelyssä eduskunnan täysistunnossa tänään. (Päivitys: korjattu käsittelypäivä.)

Verkkolähetyksen tallenne päivän käsittelystä:
https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/taysistunnot/taysistunto-98-2020?DVR=1&dvrstart=20200622120505&dvrduration=3882000

– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto EASO tekevät paljon töitä saadakseen ilman huoltajaa olevat alaikäiset mahdollisimman nopeasti Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirtoihin, kertoo Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen.

Kreikan pakolaisleireiltä, kuten Kyprokselta ja Maltaltakin, on tarkoitus vastaanottaa yksintulleita alaikäisiä, mutta myös yksinhuoltajaperheitä, kuten on aiemmin menetelty mm. Al-Holin internointileirin tapauksessakin.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee olla erityisen heikon turvallisuustilanteen maasta ja todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa. Suomi on ilmoittanut valtioneuvoston päätöksen mukaiset kriteerit kaikille maille, joista turvapaikanhakijoita siirretään, ja tämän perusteella maat esittävät turvapaikanhakijoita Suomelle. Suomi ei voi valita esitettäviä turvapaikanhakijoita, mutta tarkistaa jokaisen kohdalla, täyttyvätkö valtioneuvoston päätöksessä määritetyt edellytykset, kertoo Migrin tiedote tänään.

Kreikkaan Turkista tulleista alaikäisistä suurin osa on yli 14-vuotiaita ja alle kymmenen prosenttia heistä on tyttöjä.  Siirrettävien alaikäisten ikä- ja sukupuolijakauma näkyy hyvin todennäköisesti myös Suomeen saapuvissa ryhmissä, kertoo Migri. Lapset asutetaan Suomessa alaikäisille tarkoitettuihin ryhmäkoteihin ja hybridiyksikköihin. Yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia, täsmentää Migri.

Tulijat testataan jo ennen kuljetusta koronan varalta, ja mahdollisten oireiden ilmaantuessa vielä Suomessa. Ennen siirtämistä hoitopaikkoihin heille järjestetään 14 päivän karanteeni ”ryhmäkotia vastaavissa olosuhteissa”. Nyt tuotavien suhteen noudatetaan normaalia turvapaikkamenettelyä, poikkeuksella että Dublinin sopimuksen tarkoittamana ensimmäisenä saapumismaana pidetään Suomea.

Vastaanottopaikkoja laajennetaan tämänhetkisen suunnitelman mukaan seuraavasti:

 • Espoon ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, Espoon kaupunki, laajennus 10 paikkaa (kokonaispaikkamäärä 24)
 • Hämeenkyrö, Hämeenkyrön kunta ja SPR, laajennus 10 paikkaa (kokonaispaikkamäärä 30)
 • Kotka, Kotkan kaupunki, laajennus 15 (kokonaispaikkamäärä 36)
 • Oravainen, Vöyrin kunta, laajennus 10 (kokonaispaikkamäärä 38)
 • Oulun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, laajennus 14 (kokonaispaikkamäärä 14)
 • Turun ryhmäkoti ja tukiasumisyksikkö, laajennus 14 (kokonaispaikkamäärä 21)

Alaikäisille suunnattujen vastaanottopaikkojen määrä kokonaisuutena kaksinkertaistuu. Tällä hetkellä on toiminnassa viisi alaikäisyksikköä, joissa on kaikkiaan 90 paikkaa.

Hybridiyksikkö on uusi käsite maahanmuuttajien vastaanottamisen nopeasti laajenevalla toimialalla:

Kotkan kaupungin hybridiyksikkö on tarkoitettu ilman huoltajaa, Suomeen turvapaikanhakijoina tulleille tai oleskeluluvan saaneille lapsille ja nuorille. Hybridiyksikkö on 21-paikkainen ympärivuorokautinen asumisyksikkö. Lapset ja nuoret asuvat siellä, kunnes täyttävät 18 vuotta tai kunnes omat vanhemmat muuttavat pysyvästi Suomeen. Hybridiyksikön tehtävänä on tukea lasta tai nuorta turvapaikkaprosessissa ja kotoutumisessa Suomeen. (Kotkan kaupunki)

Uusi palvelumuoto istuu siis luontevasti jo olemassaolevaan järjestelmään, joka on luotu antamaan toimeentuloedellytykset Suomeen saapuville henkilöille, joilla ei itsellään omin ponnistuksin sellaisia olisi. Nähtäväksi myös jää tämän yläikärajan pitävyys. Hallituksen lakiesitys toistaiseksi 21-vuotiaille ulottuvien vastaanottopalveluiden jatkamiseen 25-vuotiaille oli siis eduskunnassa tänään.

Kotoutumislain mukainen jälkihuolto on tarkoitettu alaikäisenä ilman huoltajaa tulleille nuorille heidän täysi-ikäistymisensä jälkeen. Jälkihuoltoa annetaan 18-21-vuotiaille, ja sen avulla nuoria tuetaan kokonaisvaltaisesti heidän arjessaan ja elämänhallinnassaan. He tarvitsevat tukea ja ohjausta esimerkiksi oman koulutuspolkunsa löytämiseen tai sen suorittamiseen. Onnistunut itsenäistymisvaihe tukee nuoren kotoutumista ja avaa väylän mielekkääseen ja omannäköiseen elämään Suomessa. (Kotkan kaupunki)

”Hybridi” on siis kesän trendi, ja sillä mennään, -niin vanhat kuin kakaratkin.

11 Comments

 1. Vaihdetaan standardi
  22.6.2020 16:27

  Toisaalta, jos luovuttaisiin iän määrityksestä ja siirryttäisiin älykkyysosamääräpisteytykseen, niin varmasti saataisiin paljon enemmän ”piip” maahamme.

  Vastaa
 2. jani
  22.6.2020 17:09

  Kannattaa äänestää kunnallisvaaleissa. Niillä on eniten vaikutusta omaan asuinympäristöön. Esim. tuleeko vokki naapuriin vai ei.

  Vastaa
 3. Tuukka
  22.6.2020 17:41

  Voi ei…jäin ilman unelmaa;((

  Vastaa
 4. Orpoja lapsosia
  22.6.2020 17:42

  Niin, että mitä V sanoisin. Lainaus: ”Lapset ja nuoret asuvat siellä, kunnes täyttävät 18 vuotta tai kunnes omat vanhemmat muuttavat pysyvästi Suomeen.” Eikös näiden valittujien pitänyt olla ”orpolapsosia? Nyt jo puhutaan ”vanhempien” muuttamisesta tänne?

  Vastaa
  1. Luusalmi
   22.6.2020 18:29

   Oota vaan, huomena puhutaan jo isovanhemmista jne. jne. Sisarukset, vanhemmat, isovanhemmat, sedät ja tietenki enot joten yhteen laskettu määrä per yksintullut on noin +50kpl sukulaisia..

   Vastaa
  2. Pekka Kemppainen
   22.6.2020 18:41

   Orpolasten vanhemmilla on tosi kurjaa.

   Vastaa
  3. Pirjo Tolonen
   22.6.2020 20:05

   Eivät ole orpoja, ja hallitus keksi vielä nostaa alaikärajaa 25 vuoteen. Repikää siitä ja maksakaa viulut.

   Vastaa
 5. Luusalmi
  22.6.2020 18:27

  Koskakohan joku kilahtaa päästään täälä suomessakin ja tekee jotai peruuttamatonta, tosin ihmettelen ettei sitä ole vielä tapahtunut.. Sitähän täälä näytetään ikäväkyllä haettavan jotta saatas valvontaa lisää ja sekasortoo ihmisten keskuuteen.. Hajoita ja hallitse!!!

  Vastaa
 6. Kansallismielinen
  22.6.2020 18:48

  Yksikin maahantunkeutuja on jo liikaa.

  Vastaa
 7. Barcelona Declaration Lahjukset 27-28.11.1995
  23.6.2020 01:32

  Ai testataan oikein koronan varalta? Kylläpäs ovat huolissaan meistä. Unohtavat edelleen kertoa lääkkeestä HCL – jolla koko työttömyyspommi ja konkurssir olisi vältetty. Pakko kai heidän on ottaa vastaan, kun ne lahjukset kelpasivat maamme johdolle Barcelonassa1995.
  (barcelona_declaration_27_and_28_november_1995). Kai tehdystä lahjussopimuksesta on pidettävä kiinni kun on kerran luvattu ja lahjukset otettu?

  Vastaa
 8. Regedit
  23.6.2020 03:14

  Eikös tämä ole sitä yht. 175/hlön. ryhmää, mitä Hollannissa, tms. oli luokiteltu sosiaaali-työntekijöiden toimesta erittäin vaarallisiksi, käytännössä katurikollisiksi?
  Miksi tästä ryhmästä pidetään muuten meteliä näin kovasti, kun maahamme valuu koko ajan tulijoita tasaisena virtana?

  Viime vuonna tehtiin karkeasti 103 000kpl oleskelulupa päätöstä, joista 83 000kpl oli myönteisiä, pitää niitä perheitä yhdistellä.
  Aikaisemminkin päätökset ovat olleet se aika tasan 80% hakijoista, josta jokainen voi laskea maahanmuuttajien todellisia määriä, jos pitkään on pyöritty
  60-80 000kpl väliä nimem. myönteisissä päätöksissä.
  Ottaen huomioon, että meillä taisi olla 200- 300 000kpl reservi, jo ennen tätä nykyistä tp. ”shoppailua”, eikä kaikki ole pahasta, mutta kantokyky on ylittynyt jo aikoja sitten.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top