Yksityishenkilöiden varoja jäädytetty Kankaanpään suuressa terroristi-jutussa

Keskusrikospoliisi (KRP) on tehnyt Suomen oloissa hyvin harvinainen päätöksen yksityishenkilöiden varojen ja heille tulevien rahansiirtojen jäädyttämisestä. Päätös koskee viittä henkilöä ja yhtä rekisteröityä yhdistystä.

Toimenpide kohdistuu viiteen kankaanpääläiseen mieheen ja Sol Sport ry. nimiseen yhdistykseen. Henkilöt ovat samat, jotka Vangittiin 03.12. 2021 epäiltyinä mm. räjähdysaine-rikkomuksista ja ampuma-ase rikoksesta. Pakkotoimen kohteiden tekemiksi epäilyistä rikoksista ei ole tarkempaa tietoa. Poliisi oli kaksi vuotta sitten, 2019, ottanut heiltä haltuun sekalaisen kokoelman aseita ja räjähteitä. Heidät vangittiin terrorismirikoksen valmistelusta epäiltyinä joulukuussa 2021.

Päätökset varojen jäädyttämisestä terrorismin torjumiseksi

Varojen jäädyttämisestä terrorismin torjumiseksi annetun lain (myöhemmin Jäädyttämislaki) 3 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan on jäädytettävä varat, jotka kuuluvat luonnolliselle henkilölle tai oikeushenkilölle, jota on syytä epäillä, jolle vaaditaan rangaistusta tai joka on tuomittu rikoslain (39/1889) 34 a luvussa rangaistavaksi säädetystä teosta.

KRP on tehnyt varojen jäädyttämistä koskevan päätöksen 14.12. ja julkaistiin Virallisessa Lehdessä 20.12. Päätökset ovat voimassa toistaiseksi. Päätös estää varojen omistajia käyttämästä tai siirtämättä ko. varallisuutta. Kukaan ei myöskään saa suoraan tai välillisesti luovuttaa varoja henkilöille, joihin jäädytyspäätöksen kohdistuu, jollei luovuttaminen ole järjestetty siten, että luovutettavatkin varat jäädytetään. Jäädytyspäätöksen toteuttamisesta huolehtii ulosottomies.

Jäädyttämislakia ei ole aiemmin käytetty Suomen kansalaisiin. Käytetty pakkokeino on melko raskas.

Luettavaa:

Viisi vangittu terrorismi-rikoksen valmistelusta

Sivistyssanat tulivat terrorismiin

Capitol-kukkulalta Vihteljärven takametsiin: Miten yleistä mielipidettä jymäytetään

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top