Yle:n hallintoneuvoston perussuomalaiset moittivat Yle:n toimintaa videon poistamisessa Youtubesta

Tamperelainen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigelius koosti hassunhauskan videon, rinnastaen Yle:n Jälkiviisaat -ohjelmassa kuultujen panelistien lausunnot kahdesta eri tapahtumasta. Yle:n vaatimuksesta video poistettiin Youtube-palvelusta.

Jälkiviisaat -ohjelman keskustelijat ottivat -eri lähetyksissä- kantaa kadun tukkimiseen mielenosoitus-tilanteessa, ja (ei yllättäen) heidän suhtautumisensa Elokapinan ja Convoy-Finlandin keskenään samankaltaisiin toimiin oli hyvin erilaista. Yle vaati videon poistettavaksi tekijänoikeuksiin vedoten. Perussuomalaisten Nuorten varapuheenjohtajan ja tamperelaisen kaupunginvaltuutetun Joakim Vigeliuksen videosta seuranneeseen Yle:n toimenpiteeseen reagoivat perussuomalaisten kansanedustajat, Yle:n hallintoneuvoston jäsenet. Heidän mielestään Yle:n ohjelmiinsa keräämät keskustelijat osoittavat suhtautumisellaan valtiolliselle mediakanavalle sopimatonta poliittista yksipuolisuutta.

Kansanedustajat tyytymättömiä Yle:n tasapuolisuuteen

Yleisradion hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet ja kansanedustajat Jari Ronkainen, Leena Meri ja Olli Immonen paheksuvat tänään Ylen toimenpidettä sosiaalisessa mediassa laajalle levinneen videon poistamisessa.

– Ylen puolueellisuudesta on käyty hallintoneuvostossa keskustelua kerta toisensa jälkeen. Nyt Yle on jäänyt kiinni housut nilkoissa eikä selittelyt enää auta. Yle on miehittänyt niin ohjelmat kuin muunkin sisällöntuoton lähinnä punavihreiden ideologian kannattajilla. Tämän täytyy muuttua, jotta yhteiskunnan moniäänisyys tulisi paremmin esiin, Jari Ronkainen sanoo.

Julkisista varoista rahoitetulta Yleisradiolta voidaan edellyttää puolueettomuutta, painottavat kansanedustajat. Ylen vuotuinen määräraha lähenee 600 miljoonaa euroa, ja on olemassa erityinen Yle-vero julkisen yleisradiotoiminnan rahoittamiseksi.

– Ei voi olla niin, että koko kansa pakotetaan maksamaan yhden tietyn poliittisen ideologian sisällöistä ja tuotannosta. Perussuomalaiset ovat vaatineet leikkauksia Ylen budjettiin, Yle-veroon sekä ehdottaneet Ylen TV-kanavia maksukortin taakse. Tänä päivänä nämä vaatimukset näyttävät yhä enemmän perustelluilta, Leena Meri toteaa.

Yle:n peruutettava poistopyyntö

Yle:n hallintoneuvoston perussuomalaiset vaativat Yleä peruuttamaan Youtuben jo toteuttaman poistopyyntönsä, ja pahoittelemaan toimintaansa. Kommentaattorien ja panelistien valintaan on kiinnitettävä enemmän huomiota, vaativat perussuomalaiset edustajat.

– Yle on pyytänyt videon poistamista, vaikka tekijänoikeudet antavat mahdollisuuden sitaatti- ja parodiatarkoituksiin. Asia näyttää Ylen kannalta pahalta ja ainoa oikea tie ulos on Ylen anteeksipyyntö ja toiminnan täyskäännös. Jatkossa Ylen tulee palvella koko väestöä, eikä vain vallalla olevaa punavihreää klikkiä, Olli Immonen perustelee.

Ylen hallintoneuvoston nimittää eduskunta, ja se valvoo, että julkisen palvelun ohjelmatoiminnan mukaiset tehtävät tulevat suoritetuiksi. Hallintoneuvosto päättää myös yhtiön strategiasta. Perussuomalais-kolmikko odottaa, että tapaus käsitellään hallintoneuvoston seuraavassa kokouksessa.

Ylen pyynnöstä YouTubesta poistettiin 20 000 näyttökertaa kerännyt Jälkiviisaat-klippini. Miksi julkinen yleisradioyhtiö tahtoo rajoittaa sisältöjensä leviämistä? Miksei se salli parodiaa ja kriittistä tarkastelua ohjelmistaan? Ketä tällainen linja hyödyttää? Joakim Vigelius 10.02.

Vigelius nostaa esiin Anna Perhon ja Maryan Abdulkarimin ohjelmassa esittämät kannanotot. Videokoosteessa oli minuutin näytteet kahdesta eri Aamu-TV:n Jälkiviisaat lähetyksestä:

Anna Perho kommentoi Elokapinan mielenosoitusta Mannerheimintiellä: ”Mun mielestä on vähintäänkin freesiä, että täällä saa harjoittaa kansalaistottelemattomuutta, ja vielä hyvän asian puolesta.” Convoy-Finlandin mielenosoitus samassa paikassa ei häntä ilahduta: ”Kuka tästä hyötyy? Onko tämä vaan sekoilua vai onko tämä ovelaa, -vaikkapa Venäjän hybridivaikuttamista.” Vigeliuksen kritiikki kohdistuu keskustelijoiden yksipuoliseen valitsemiseen, mitä hän pitää valtiolliselle kanavalle sopimattomana agendajournalismina.

Videon Youtubesta poistumisen jälkeen se on saanut somessa moninkertaisen katsojamäärän, ja runsaasti mediahuomiota.

 

4 Comments

 1. En oo käyttänyt YLEä enää 2015 jälkeen
  13.2.2022 19:54

  YLE on todella ala-arvoinen, suorastaan ällöttävä viherkommunistien pesä.

  Vastaa
 2. Evplasse
  14.2.2022 08:25

  Eikös Joakim ole yksi ylen omistajista kuten me kaikki kansalaiset .Kansalaiset omistavat ylen tuotannon ja on oikeutettua käyttää tuotettua materiaalia hyväksi

  Vastaa
  1. Obelix
   14.2.2022 18:37

   ”Eikös Joakim ole yksi ylen omistajista kuten me kaikki kansalaiset”…Niin niin, mutta oletkos koskaan kuullut mitään ns. (valtiollisista) yritysvaltauksista? Valtio-omisteisen Ylen vallankahvassa lienee uusi hallintoneuvosto, joka neljäs vuosi – kait. Jo poliittisten voimasuhteiden perusteellakin ”propagandatorven” yritysvaltaus on helppoa, kuin heinänteko vrt. Yle/Reporadio 1970-luvun tiimoilta.

   Eikä sieltä propagandatorvesta silloinkaan kaikkien kansalaisten äänet ja oikeudet kovin kauas kantaneet – tuskin protestit kantoivat edes seinien ulkopuolelle, koska joutuivat roskakoriin, punakynä-sensuroinnin, eli palkatun ”ajatuspoliisin” toimesta. Toki ”1970-lukulainen ”poliittinen valpo” sai ajatusrikollisista tietoonsa kaiken; nimet, osoitteet, puhelinumerot -ja parhaassa tapauksessa stallareilta valokuvat – kaksisuuntaisesti ja harmonisen yksituumaisesti, aidossa Uljanov/Berija hengessä

   Ps. Eikä Päivi Räsäsen tapauksen perusteella juurikaan parempaa ole tulevaisuudessa luvassa.

   Vastaa
 3. Hema
  14.2.2022 16:35

  Omistajana päätän että lopetan YLE-veron maksun. En saa rahoilleni LAINKAAN vastinetta. Itseasiassa väitän että yksikään veroina maksamani markka/euro, ei MILLOINKAAN ole palvellut minua. Suomen valtiota ne eivät liioin ole hyödyttäneet – ellei Niistöön pedofiili jo samaistu itse valtioksi tässä kohdin megalomaniaansa. Antakaa kansalaisille lista palveluista ja viroista joita he voivat veronkannollaan tukea. Rasti ruutuun jos haluat antaa poliisille, palokunnalle, tai vaikkapa – aina tarpeelliselle – EU-koordinaattorille veroistasi siivun. Tukemaatta jättäminen tarkoittaisi että saat ”listahintaisen” laskun, mikäli käytät palvelua jota et veroillasi tukenut. Sopiiko?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top