Yli 160 menehtynyt sykloonin iskiessä Zimbabween ja Mosambikiin, kaupunkeja tuhoutunut

Trooppinen myrsky l. syklooni on hävittänyt Mosambikia ja Zimbabwea, kertoo Punainen Risti Beirassa tänään maanantaina. Beiran kaupunki on myös kärsinyt suurta hävitystä.

Syklooni on nimetty Idai:ksi trooppisten myrskyjen nimeämisjärjestyksen mukaan. Idai saapui Zimbabween torstaina (14.03.), aiheuttaen uutisen mukaan massiivista hävitystä ja tulvia. 90% beiralaisista on nyt ilman kotejaan, kertoo Punaisen Ristin edustaja Jamie LeSeur NDTV:lle.

Paitsi ihmisten asunnot, myös tiet ja kulkuyhteydet ovat tuhoutuneet. Energianjakelu ja kommunikaatio on vielä riippuvaista ilmajohdoista, ja nekin ovat tuhoutuneet. LeSeur kuvaa tilannetta erittäin vakavaksi. Padon sortuminen katkaisi viimeisen tieyhteyden Beiraan, sanoo hän. Maanantaihin mennessä saatujen tietojen mukaan Mosambikissa on menehtynyt 73, joista yksin Beirassa 55, ja Zimbabwessa 89 henkilöä. Kadonneiden määrää ei ole vielä pystytty laskemaan, mutta tiedossa on 150 nimeä, joista osan uskotaan huuhtoutuneen tulvan mukana erään asuinrakennuksen sortuessa.

Mozambikin ympäristöministeri Celso Correia kertoi AFP:lle odottavansa kuolleisuuslukujen vielä kohoavan. Correiran mukaan nyt tapahtunut luonnonkatastrofi on suurin koskaan tapahtunut. Mosambikilta ja Zimbabwelta menee vielä pitkä aika normaaliin elämään palaamiseen.

Trooppiset myrskyt, joiden nimitykset vaihtelevat alueittain, syntyvät kun meren pintaveden lämpötila ylittää 26 astetta vähintään 50m:n syvyisenä kerroksena, ja meri luovuttaa hyöryn mukana tätä energiaa ilmakerroksiin. Syntyvä ilmiö ruokkii itseään, ja voi kehittyä hirmumyrskyksi, jossa tuulennopeudet ovat sitä luokkaa, että tavalliset rakennukset sortuvat. Myrskyihin liittyy sateita, jotka -kuten nyt Beirassa- saattavat aiheuttaa mittavaa tuhoa ja tulvimista. Noin 15% ihmiskunnasta elää trooppisten myrkyjen vakavasti vaivaamilla alueilla.

Asiasta kertoi tänään NDTV.

1 Comment

  1. Pekka Kemppainen
    19.3.2019 09:38

    Ministerin ennuste sitten toteutui: Myöhemmissä uutisissa puhutaan nelinumeroisesta uhrien määrästä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Scroll to top