Ympäristöministeri Krista Mikkonen haluaa 60 miljoonaa kaupungistumisen edistämiseen

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja asetusluonnoksesta, jonka nojalla myönnettäisiin maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusta toteuttaville kunnille avustuksia kunnallistekniikan rakentamiseen täydennysrakennettavilla ja uusilla asuinalueilla. Avustuksia myönnettäisiin yhteensä 60 miljoonaa euroa vuosina 2020–2023.

Avustuksilla haluamme vauhdittaa asuinalueiden rakentamista suurimmilla kaupunkiseuduillamme, joissa tarve lisätä asuntojen määrää on tuntuvin, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Avustusta myönnettäisiin esimerkiksi asuinalueen katujen, puistojen, siltojen ja melusuojauksen rakentamiseen sekä täydennysrakentamiskohteiden edellyttämään esirakentamiseen, kuten katulinjausten muutoksiin ja johtosiirtoihin. Avustuksen enimmäismäärä olisi 30 prosenttia hankkeen kustannuksista.

MAL-aiesopimuksen ovat solmineet, ja uudesta sopimuksesta neuvottelevat, Helsingin, Tampereen, Turun ja Oulun seudun kunnat. Lisäksi ympäristöministeriö selvittää parhaillaan MAL-sopimusmenettelyn laajentamista Jyväskylän, Lahden ja Kuopion seuduille.

Avustuksen myöntäisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alussa.

Ministeriä emme onnistuneet tavoittamaan, mutta erityisavustajansa Antti Heikkinen kertoo, että hän ei tiedä miltä momentilta tämä olisi tarkoitus rahoittaa. Myöskään hän ei osannut vastata kuinka tämä ministerin avaus edistää koko maan asuttuna pitämistä.

5 Comments

 1. Maalla on mukavaa
  7.2.2020 15:12

  Nyt en oikein ymmärrä. Kaikki tutkimukset ovat antaneet yhteisen tuloksen siitä että mikäli ihmiset muuttavat kaupunkeihin niin jätteen määrä kasvaa, energiankulutus kasvaa, he ovat aiempaa heikommassa asemassa kriisien sattuessa, ihmiset elävät sairaampina sen 5v lyhyemmän elämänsä, ihmiset ovat koko ajan stressaantuneita jne. Kaikki mittaarit osoittavat että haja-asutusalueet ja maaseutu on se johon tulisi pyrkiä. Ja esim. ranskalaisethan ovat jo sankoin joukoin muuttaneet kaupungeista maaseuduille, alati lisääntyvän rikollisuuden ja saasteiden vuoksi. Miksi sitten Suomessa vielä pitää yrittää tunkea ihmisiä kaupunkeihin?

  Minua ei ainakaan saa. Enkä usko että niin paljon on vielä rahaa painettukaan että tästä pirtistäni lähtisin. Elämä on todella edullista maaseudulla. Kaikki kulut noin 250e/kk. Tietysti ruokaa on vaikea laskea kun se tehdään työnä naapureiden tiloilla.

  Vastaa
  1. mie
   7.2.2020 21:46

   vapaamuurarit haluaa kontrolloida immeisiä niissä city-kolhooseissa

   Vastaa
 2. Janis Petke
  7.2.2020 17:02

  Kohta me asumme salaa maakuopissa ja dronet etsivät, jahtaavat ja yrittävät tuhota icke lydiga

  Vastaa
 3. ro
  8.2.2020 00:39

  Krista ,on pihalla niin kuin lumiukko kesällä. että voi olla immeinen sekaisin.Näitäkö ääliöitä maa tarvitsee ministeriksi.

  Vastaa
 4. Severi
  11.2.2020 10:58

  Näiltä kaupungistumisen edistämisen kannalla olevilta kiellettäisiin maalle tulo. Kun on mm. juhannus ja joulu, kaupungit hiljenevät, kun kaikki ahaluavat maalle. Miksi!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top