Ympäristöministeriö hylkäsi Malmin lentoasemaa koskevat valitukset

Ympäristöministeriö on hylännyt Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöstä koskevat valitukset.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n ja Museoviraston tekemät valitukset koskivat Malmin lentoaseman alueen suojelua. Valitukset hylättiin, koska ministeriö katsoo, ettei ELY-keskuksen päätös ole lainvastainen. Lentoaseman terminaalirakennus ja hangaari on suojeltu asemakaavalla. Malmin lentoaseman ystävät ry esitti, että vuonna 1936 valmistunut Malmin lentoasema-alue suojeltaisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetulla lailla. Uudenmaan ELY-keskus hylkäsi esityksen 26.6.2019. Malmin lentoaseman ystävät ry ja Museovirasto valittivat ELY-keskuksen päätöksestä ympäristöministeriöön.

ELY-keskus on rakennusperintölain mukaisessa suojelussa kokonaisharkintaa käyttävä hallintoviranomainen, joka hyväksyy tai hylkää suojeluesityksen. Ympäristöministeriö puolestaan on valitusviranomainen, joka tarkastelee ainoastaan tehdyn päätöksen lainmukaisuutta.

Asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan pääsääntöisesti maankäyttö- ja rakennuslain nojalla asemakaavoituksen keinoin ja tietyin edellytyksin rakennusperintölain mukaan. ELY-keskus on päättänyt, että valtakunnallisesti merkittävän Malmin lentoaseman kulttuuriympäristön arvot voidaan turvata asemakaavoituksen keinoin.

ELY-keskus ei toiminut lainvastaisesti, kun se tulkitsi asemakaavoituksen olevan ensisijainen menettely suojelukysymyksessä, vaikka siinä olisi voinut soveltaa myös rakennusperintölakia. Ympäristöministeriön päätös ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Helsingin hallinto-oikeuteen.

3 Comments

 1. Tuttua menoa
  10.3.2021 13:34

  Tietysti kaikki valitukset hylätään!!!

  Alueen rakentamisesta on tulossa satojen miljoonien lahjarahat ei kun anteeksi VAALIRAHAT (Suomessa ei ole korruptiota!!!) jokaiselle puolueelle ja virkakuntakin saa ”hyvää” oikein isolla kädellä rakennusliikkeiltä. Aluetta ei siis vaan voi jättää rakentamatta, kun monelle siitä tulee hyvät rahat.

  Maailmaltakin on tulossa väkeä, joille on pakko saada uusia hienoja asuntoja läheltä palveluita. Ei kukaan huippuosaaja, aivokirurgi tai raketti-insinööri suostu tulemaan vanhoihin asuntoihin tai jos matkaa keskustaan (esim. asemalle hengaamaan) on liikaa.

  Vastaa
 2. Minä
  10.3.2021 14:24

  Malmin kenttä olisi todella hyvässä paikassa nykyistä kehitystä ajatellen. Pienkoneet, sähköllä lentävät koneet, erilaiset drone-ratkaisut ym. henkilöliikenteeseen liittyvä teknologia saisivat hyvän alun. Mutta eipä noita kiinnostakaan kehitystä tukeva politiikka, vaan kiinnostavaa on, että kuinka monta ”lautakasaa” tulee kenellekin päättäjien ja heidän kavereidensa tonteille.

  Vastaa
 3. Miri
  10.3.2021 20:27

  Yleisilmailun tulevaisuus on Suomessa erittäin synkkä, koska sen edunvalvonta on epäonnistui. Valtio ja Helsingin kaupunki ovat liian voimakkaita vastustajia.

  Yleisilmailun alasajo on kestänyt vuosikausia ja sen uusi ylösnousu edellyttäisi poliittista tahtoa. Olisi saatava päättäjiksi rautaisia alan asiantuntijoita, jotka ymmärtävät ilmailua kokonaisuutena.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to top